Beschrijving
Een nauwkeurig meetinstrument om snel de luchtvochtigheid en de temperatuur te kunnen bepalen in bijvoorbeeld: computerruimten, musea, galerijen, kerken, kantoren, woonruimten, magazijnen, kassen, zwembaden, productieruimten enz.
Het toestel kan worden ingesteld op een energiebesparende meetfunctie en aldus dienst doen als nauwkeurige ruimtetemperatuur- en luchtvochtigheidsmeter. Met de min./max. geheugenfunctie kan men de minimum en maximum waarde per dagdeel controleren.
Bij het beheer van, respectievelijk onderhoud aan gebouwen, is de dauwpunt temperatuur een belangrijk gegeven als men wilt onderzoeken waar er mogelijk condensvorming kan optreden bij de heersende luchtvochtigheid en temperatuur. Het toestel kan worden voorzien van een oppervlakte temperatuurvoeler om door middel van contactmeting te controleren waar er mogelijk koude oppervlakken/wanden/doorgangen zijn waarop vocht kan neerslaan. Om de juiste maatregelen te nemen is het belangrijk te weten of het temperatuurverschil wordt veroorzaakt door optrekkend vocht uit de fundatie/vloer, doorslaand vocht van een wand, neerslaand vocht uit de ruimte of gewoon een kwestie van onvoldoende ventilatie/luchtverversing.
Voor het detecteren van een koudebrug, respectievelijk warmtebrug, kan men ook gebruik maken van de infrarood thermometer GIM 530 MS. Met dit toestel kan men op een snelle manier en aanrakingsvrij oppervlakken scannen. Het instelbare hoog-/laagalarm geeft direct een optische en akoestische melding. De gebruiker kan de minimum/maximum waarde bekijken en beoordelen of deze waarden aanleiding zijn tot nader onderzoek. Zo ja dan kan men op kortere afstand meten, zo niet dan kan men verder scannen met een meetfrequentie van 0,3 s.
Het dauwpunt speelt ook een rol bij de oppervlaktebehandeling van materialen zoals staal, hout en beton. Voor de hechting op het materiaal dient men insluiting van vocht (en zuurstof) te voorkomen. De verwerkingvoorschriften kunnen daarom o.a. voorschrijven dat voor het aanbrengen van de hechtlaag de temperatuur van het te behandelen materiaal ten minste 3°C (5°C) boven de dauwpunt temperatuur van de omgevingslucht moet liggen.