Beschrijving
De RayTemp™ 3 is compact, licht van gewicht en gemakkelijk in het gebruik. Gewoon de thermometer op het doel richten en de meettoets indrukken om de oppervlaktetemperatuur aan te geven in het bereik -60 tot 500°C met een gegarandeerde nauwkeurigheid van ±1°C over het bereik 0 tot 65° C en ± 2°C daar buiten, bij een omgevingstemperatuur van 15 tot 25 °C en een herhalingsnauwkeurigheid van ±1 °C van de meetwaarde.
Uitgerust met een duidelijk afleesbaar display, indicatie voor ‘lage batterijspanning’, enkelvoudige laser voor markering van het meetpunt en displayverlichting maken deze thermometer tot een praktisch gebruiksinstrument. Om de levensduur van de batterij te verlengen, schakelt het toestel vanzelf uit na 15 seconden. Een voorziening welke ook kan worden uitgezet zodat de thermometer continue stand-by is.
De lens om de IR-straling te bundelen heeft een optiek van 11 : 1. De aanbevolen meetafstand is ≤ 275 mm waarbij de thermometer de gemiddelde temperatuur meet van een oppervlak Ø25 mm. De emissiefactor is vast ingesteld op 0,97 , een gebruikelijke instelling voor gekoelde en bevroren voedingsmiddelen.
De RayTemp™ 3 is bij uitstek geschikt voor het meten van temperaturen van voedsel waarbij men de noodzaak om het voedsel aan te raken kan vermijden en het risico van kruisbesmetting kan verminderen. De infrarood thermometer kan door iedereen worden gebruikt, het is niet nodig om het toestel in te stellen.
Het gebruik van een infrarood thermometer heeft beperkingen. Gebruik van de IR-thermometer wordt niet aanbevolen voor het meten van glanzende of gepolijste metalen oppervlakken, zoals roestvast staal of aluminium enz. Het is niet mogelijk door transparante materialen te meten, zoals glas, kunststof of folie. De infrarood thermometer meet uitsluitend de temperatuur van het oppervlak,waar de straling wordt uitgezonden en niet de kerntemperatuur. Stoom, stof, rook enz. kunnen een correcte temperatuurmeting nadelig beïnvloeden.